Wpływ schorzeń racic na produkcję, dobrostan i ekonomię w stadach bydła mlecznego

Czy wiesz, że choroby racic mają wpływ m.in. na produkcję Twoich krów? Z radością informujemy, że opublikowano artykuł przeglądowy dotyczący schorzeń racic u bydła mlecznego. Jako cel postawiono sobie zebranie informacji dotyczących pozagenetycznych aspektów schorzeń racic i możliwych do podjęcia w stadach działań prewencyjnych. W artykule choroby zostały podzielone ze względu na ich podłoże infekcyjne lub nieinfekcyjne, dla których określono czynniki ryzyka.

Przeprowadzona analiza pozwoliła na wskazanie najbardziej efektywnych działań prewencyjnych do zastosowania w stadach bydła mlecznego:
– wczesne wykrywanie schorzeń dzięki regularnemu sprawdzaniu racic,
– stawianie diagnoz przez profesjonalnych korektorów racic, lekarzy weterynarii lub przeszkolonych hodowców,
– wykonywanie regularnej korekcji racic (nie więcej niż dwa razy w roku),
– zapewnienie stanowisk z piaskiem oraz czystych, suchych podłóg w oborze,
– odpowiednie zbilansowanie diety w celu uniknięcia ketozy czy obniżenia się BCS.

Artykuł powstał jako efekt współpracy CGen ze stażystką Marie Alvergnas z uniwersytetu Ecole d’Ingénieurs de Purpan we Francji. Zachęcamy do zapoznania się z abstraktem tutaj. W przypadku chęci zapoznania się z całym artykułem, zapraszamy do kontaktu z CGen.